poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pierniczki ~Gingerbread ~Lebkuchen

Składniki:

1 kg mąki
1/3 kostki masła
1 śmietana 18% (mała)
1 paczka proszku do pieczenia
0,5 l sztucznego miodu
3 łyżki cukru
3 żółtka + całe jajko
1 łyżeczka kwaśnego węglanu sodu (amoniaku)
1 opakowanie przypraw do piernika 

Sposób przygotowania:

Masło i miód rozpuścić i ostudzić. Amoniak rozpuścić w łyżce mleka. Składniki wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. C, około 7,8 minut, aż pierniczki lekko zbrązowieją od spodu.

Lukier:

cukier puder
śmietana 30%

Do garnuszka 0,5l nasypać cukier puder i 2 łyżki śmietany. Mieszając podgrzewać. Jeśli w trakcie ozdabiania pierników lukier zastygnie podgrzać ponownie.

Smacznego!

___

Ingredients:

1 kg flour
1/3 cup butter
1 cream 18% (small)
1 pack baking powder
0.5 l artificial honey
3 tablespoons sugar
3 egg yolks + whole egg
1 teaspoon of sodium bicarbonate (ammonia)
1 packet of spices for gingerbread

Method of preparation:

Butter and honey dissolve and cool. Ammonia dissolved in a tablespoon of milk. Mix the ingredients. Bake at 180°C, about 7.8 minutes, or until lightly browned ginger underneath.

Crust:
castor sugar
cream 30%

A pot 0.5 liter pour powdered sugar and 2 tablespoons of cream. Stirring heat. If in the course of decorating gingerbread icing hardens heat again.

Enjoy it!
___

Zutaten:

1 kg Mehl
1/3 Tasse Butter
1 Creme 18% (klein)
1 Packung Backpulver
0,5 l Kunsthonig
3 EL Zucker
3 Eigelb + Vollei
1 Teelöffel Natron (Ammoniak)
1 Päckchen Gewürze für Lebkuchen

Herstellungsverfahren:

Butter und Honig auflösen und cool. Ammoniak in einem Esslöffel Milch aufgelöst. Die Zutaten mischen. Backen bei 180 ° C etwa 7,8 Minuten, oder bis sie leicht gebräunt Ingwer darunter.

Kruste:

Sandzucker
Creme 30%

Ein Topf 0,5-Liter gießen Puderzucker und 2 EL Sahne. Rühren Hitze. Wenn im Zuge der Zuckerguss verziert Lebkuchen härtet Hitze wieder.

Genießen Sie es!


~Jagoda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz