niedziela, 6 kwietnia 2014

Ciasto drożdżowe ~Yeast dough ~Hefeteig


Składniki:

Ciasto:
5 jajek
10 dag pokruszonych drożdży
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka oleju lub stopionego zimnego masła
1 szklanka zimnego mleka
5 szklanek mąki

Kruszonka:
9 dag masła
17 dag cukru
15 dag mąki

Sposób przygotowania:

Ciasto: Do miski wbijamy jajka, dodajemy drożdże. Dosypujemy cukier puder, dolewany olej (lub masło) i mleko. Dodajemy mąkę. NIE MIESZAĆ! Odstawić na 3 godziny. Wymieszać drewnianą łyżką i wyłożyć na blachę. Opcjonalnie dodać rodzynki, owoce. Piec 1 godzinę w 190°C. 
Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać chłodne, stopione masło. Zagnieść i posypać ciasto w połowie pieczenia.
___

Ingredients:

Dough:
5 eggs 
10 grams of crushed yeast 
1 cup granulated sugar 
1 cup oil or melted butter, cold 
1 cup cold milk 
5 cups flour

Crumble:
9 grams of butter 
17 grams of sugar 
15 grams of flour 

Method of preparation:

Cake: In a bowl sticks eggs, add the yeast. Sprinkle with powdered sugar, pouring oil (or butter) and milk. Add the flour. DO NOT MIX! Let stand for 3 hours. Stir with a wooden spoon and place on plate. Optionally, add the raisins, fruit. Bake for 1 hour at 190 ° C. 
Crumble: Mix flour with sugar, add cold, melted butter. Knead the dough and sprinkle with mid cooking.
___

Zutaten:

Teig:
5 Eier 
10 g zerkleinerte Hefe 
1 Tasse Zucker 
1 Tasse Öl oder zerlassener Butter, kalt 
1 Tasse kalte Milch 
5 Tassen Mehl 

Crumble:
9 Gramm Butter 
17 Gramm Zucker 
15 g Mehl 

Herstellungsverfahren: 

Kuchen: In einer Schüssel Eier-Sticks, die Hefe. Mit Puderzucker bestreuen, Gießen Öl (oder Butter) und Milch. Das Mehl. NICHT MISCHEN! Lassen Sie stehen für 3 Stunden. Rühren mit einem Holzlöffel und auf Platte. Wahlweise fügen Sie die Rosinen, Obst. Backen für 1 Stunde bei 190 ° C 
Crumble: Mehl mit Zucker, kaltes, geschmolzene Butter. Kneten Sie den Teig bestreichen und mit mid kochen.


~Dominika

1 komentarz: