wtorek, 17 września 2013

Potrawy niemieckie ~German cuisine ~Deutsch Küche

Bawarski tort pomarańczowy- lekki tort biszkoptowy z delikatnym, piankowym kremem pomarańczowym.
Weisswurst-  kiełbasa parzona o specyficznym białym kolorze, nietrwała, silnie rozdrobniona, z mięsa cielęcego z dodatkiem słoniny, w naturalnym, cienkim jelicie wieprzowym.
Spatzle- niewielkie kluseczki przygotowywane z mąki i jajek. Rumtopf-  owoce w rumie przygotowywane według tradycyjnej bawarskiej receptury.
Strudel z jabłkami- specyficzne, kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe, ze słodkim nadzieniem jabłkowym, posypywane cukrem pudrem lub polewane śmietaną, często podawane na ciepło. 
Schinkennudeln- makaron z szynką. 
 Apfelrotkohl- czerwona kapusta z jabłkiem.

Bratkartoffeln-  prosta potrawa ziemniaczana, przygotowana z ugotowanych i pokrojonych na małe kawałki ziemniaków. Smażona na patelni z rozgrzanym tłuszczem, spożywana najczęściej z kwaśnym mlekiem lub jajkiem sadzonym.
Quarkkäulchen- płaskie placki smażone na patelni z ciasta i twarogu, regionalny saksoński deser. 
Bawarska Leberknödelsuppe- zupa z knedlami.
Bohnensuppe- zupa fasolowa.
Gulaschsuppe- zupa gulaszowa.

Kartoffelknödel- koptyka/kluski ziemniaczane.
Kartolffelsalat- niemiecka sałatka ziemniaczana.
Karpfen - niemieckie pączki.
Golonka po bawarsku
Pichelsteiner - garnek z kapustą i mięsem.Niemieckie ciasto drożdżowe- strucla bożonarodzeniowa z rodzynkami i migdałowym nadzieniem.

Niemieckie Bethmannchen- kulki marcepanowe.
Piwna zupa z Dortmundu
Flammkuchen-  danie w formie tarty na bazie ciasta chlebowegocebuli, boczku ciętego w drobne słupki i śmietany.
Rote gruetze (czerwony kisiel)- czerwony kisiel z czerwonymi owocami i sokiem owocowym, podawany z sosem waniliowym.
Berliner Luft- niemiecki krem cytrynowy.
Kołacz Osterfladen niemiecki- niemiecki kołacz (chlebek) wielkanocny.
Tort ze Szwarcwaldu- tort z ciastem czekoladowym, przekładany bitą śmietaną i wiśniami.

__


Bavarian cake orange- light biscuit cake with a delicate orange cream foam. 
Weisswurst- sausage steamed with a specific white color, unstable, highly fragmented, with the addition of veal with bacon, in a natural, thin pork intestine.
Spatzle- small dumplings made ​​with flour and eggs.
Rumtopf- fruits in rum Bavarian prepared according to traditional recipes.
Strudel with apples- specific, fragile, multi-layered cake dessert with a sweet apple filling, sprinkled with powdered sugar or glazed cream, often served hot.
Schinkennudeln- pasta with ham.
Apfelrotkohl- red cabbage with apple.
Bratkartoffeln- simple potato dish, prepared with cooked and cut into small pieces of potato. Fried in a pan with hot oil, usually eaten with sour milk or fried eggs.
Quarkkäulchen- flat pancakes fried in a pan with the dough and curd, regional Saxon dessert.

Bavarian Leberknödelsuppe- soup with dumplings.
Bohnensuppe- bean soup.
Gulaschsuppe- goulash soup.
Kartoffelknödel- koptyka / potato dumplings.
Kartolffelsalat- German potato salad.
Karpfen- German donuts.
The Bavarian knuckle
Pichelsteiner- pot with cabbage and meat.
German-dough Christmas strudel with raisins and almond filling.
Bethmännchen- German marzipan balls.

Beer soup from Dortmund
Flammkuchen- dish in the form of tarts based dough, onions, bacon cut into small bars and cream.
Rote gruetze (red jelly)- red jelly with red fruits and fruit juice, served with vanilla sauce.
Berliner Luft- German lemon cream.

Cake Osterfladen German- German cake (bread) Easter.
Black Forest cake- cake with chocolate cake, layered with whipped cream and cherries.


Bayerische Kuchen Orange- Licht Keks Kuchen mit einem zarten orange creme Schaum.
Weisswurst- Wurst mit einer bestimmten Farbe weiß, instabil, stark fragmentiert, mit der Zugabe von Kalbfleisch mit Speck, in einem natürlichen, dünnen Schweinedarm gedämpft.
Spätzle- Nockerln mit Mehl und Eiern.
Rumtopf- Früchten in Rum Bayerischen zubereitet nach traditionellen Rezepten.
Strudel mit Äpfeln- spezifische, zerbrechlich, mehrschichtige Kuchen Dessert mit einem süßen Apfel Füllung, mit Puderzucker bestreut oder glasiert Sahne, oft heiß serviert.
Schinkennudeln- Pasta mit Schinken.
Apfelrotkohl- Rotkohl mit Apfel.
Bratkartoffeln- simple Kartoffelgericht mit gekochten und in kleine Stücke schneiden Kartoffeln zubereitet. Gebraten in einer Pfanne mit heißem Öl, in der Regel mit saurer Milch oder Spiegeleier gegessen.
Quarkkäulchen flachen Pfannkuchen in einer Pfanne mit dem Teig und Quark, regionaler sächsischer Dessert gebraten.
Bayerische Leberknödelsuppe- Suppe mit Klößen.
Bohnensuppe
Gulaschsuppe
Kartoffelknödel
Kartolffelsalat
Karpfen - Deutsch Donuts.
Die Bayerische Eisbein
Pichelsteiner - Topf mit Kohl und Fleisch.
Deutsch-Teig Weihnachten Strudel mit Rosinen und Mandeln Füllung.
Bethmännchen- Deutsch Marzipankugeln.
Bier Suppe aus Dortmund
Flammkuchen- Gericht in Form von Torten basierte Teig, Zwiebeln, Speck in kleine Bars und Sahne.
Rote Grütze - rot-Gelee mit roten Früchten und Fruchtsäften, mit Vanillesauce serviert.
Berliner Luft- Deutsch Zitronencreme.
Kuchen Osterfladen deutsch
Schwarzwälder Kirschtorte- Kuchen mit Schokolade Kuchen mit Sahne und Kirschen geschichtet.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz