1. JAJKO ~EGG ~EI
Jajko to bomba mineralno-witaminowa, źródło najbardziej wartościowego białka. Jajka nie tylko budują mięśnie, ale również wzmacniają wzrok, wpływają korzystnie na funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, a także pomagają metabolizować tłuszcze i cukry. Jajko zawiera substancje obniżające poziom cholesterolu.
Egg is a mineral-vitamin bomb, the most valuable source of protein. Eggs not only build muscle, but also enhance the look, have a positive effect on the functioning of the brain and nervous system, and helps metabolize fats and sugars. An egg contains substances that lower cholesterol.
Ei ist ein Mineral-Vitamin-Bombe, die wertvollste Quelle von Protein. Eier nicht nur Muskeln aufzubauen, sondern auch verbessern das Aussehen, haben eine positive Wirkung auf die Funktion des Gehirns und des Nervensystems, und hilft verstoffwechseln Fette und Zucker. Ein Ei enthält Stoffe, die den Cholesterinspiegel senken.
2. ŁOSOŚ ~SALMON ~LACHS
Łosoś bowiem obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3. Obniżają one ryzyko zachorowań na raka, chronią przed chorobami serca, działają przeciwzapalnie, a nawet pomagają w leczeniu depresji. Łosoś zawiera witaminy, a także takie minerały, jak selen, fosfor, magnez, potas, jod, białko.
Salmon is rich in omega-3. They reduce the risk of cancer, protect against heart disease, anti-inflammatory, and even help in the treatment of depression. Salmon contains vitamins and minerals such as selenium, phosphorus, magnesium, potassium, iodine, protein.
Lachs ist reich an Omega-3. Sie reduzieren das Risiko von Krebs, zum Schutz gegen Herzkrankheiten, entzündungshemmend, und sogar in der Behandlung von Depressionen helfen. Salm enthält Vitamine und Mineralien wie Selen, Phosphor, Magnesium, Kalium, Iod, Protein.
3. KASZA JAGLANA ~MILLET ~MILLET
Najbardziej lekkostrawna i jedyna kasza o właściwościach zasadotwórczych. Małe, złociste ziarenka zawierają moc witamin z grupy B, m.in. tiaminę, ryboflawinę czy kwas foliowy, a także lecytynę i rzadką w produktach spożywczych krzemionkę, która ma korzystny wpływ na stawy oraz wygląd włosów i paznokci. Kasza jaglana nie zawiera glutenu.
The most easily digestible porridge and only the properties of alkaline. Small, golden grains contain the power of the B vitamins, among others. thiamine, riboflavin, or folic acid, and lecithin, and rare in food products, silica, which has beneficial effects on the joints and the appearance of hair and nails. Millet does not contain gluten.
Die leicht verdaulichen Brei und nur die Eigenschaften von alkalisch. Kleine, goldene Körner enthalten die Macht der B-Vitamine, unter anderem. Thiamin, Riboflavin oder Folsäure und Lecithin, und selten in Lebensmitteln, Kieselsäure, die positive Auswirkungen auf die Gelenke und das Aussehen der Haare und Nägel hat. Millet enthält kein Gluten.
4. QUINOA
Znana też jako komosa ryżowa. wytwarza ziarna bogate w skrobię. Oprócz węglowodanów zawiera także duże ilości białka, nie zawiera glutenu. Ziarna komosy to także bogate źródło wapnia, fosforu i żelaza.
In addition to the carbohydrate contains large amounts of protein and starch is gluten-free. Quinoa grain is also a rich source of calcium, phosphorus and iron.
Neben dem Kohlenhydrat enthält große Mengen an Protein und Stärke glutenfreie. Quinoa Getreide ist auch eine reiche Quelle von Kalzium, Phosphor und Eisen.
5. LEN ~FLAX ~FLACHS
Olej lniany to fantastyczne źrodło łatwo przyswajalnych kwasów omega-3. Wyciągi z lnu działają osłaniająco na żołądek.
Linseed oil is a fantastic source of easily digestible omega-3. Extracts from flax acts as a shield to the stomach.
Leinöl ist eine fantastische Quelle für leicht verdauliche Omega-3. Auszüge aus Flachs wirkt wie ein Schutzschild auf den Magen.
6. KURKUMA ~TURMERIC ~TURMERIC
Za złocistą barwę tej przyprawy odpowiada kurkumina – pigment o silnym działaniu antyseptycznym i przeciwutleniającym, a zatem również antyrakowym. Ten aktywny barwnik ma również właściwości oczyszczania wątroby, a także spowalniania choroby Alzheimera. W medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej kurkuma od tysięcy lat stosowana jest do leczenia infekcji i stanów zapalnych. Jak ustalili niedawno amerykańscy naukowcy, kurkumina blokuje enzymy odpowiadające za rozwój niektórych rodzajów nowotworów.
The golden color of this spice is responsible curcumin - the pigment with a strong antiseptic and antioxidant, and therefore anti-cancer. This dye is also active liver clearance properties and slowing Alzheimer's disease. In Chinese medicine and Ayurvedic turmeric thousands of years, is used to treat infection and inflammation. As recently established American scientists, curcumin blocks the enzymes responsible for the development of certain types of cancer.
Die goldene Farbe dieses Gewürzes ist verantwortlich Curcumin - das Pigment mit einer starken antiseptischen und antioxidative und damit anti-Krebs. Dieser Farbstoff ist auch aktiv Leberclearance Eigenschaften und eine Verlangsamung der Alzheimer-Krankheit. In der chinesischen Medizin und Ayurveda Kurkuma Tausenden von Jahren, wird verwendet, um Infektionen und Entzündungen zu behandeln. Wie kürzlich etablierten amerikanischen Wissenschaftlern, Curcumin blockiert die Enzyme, die für die Entwicklung bestimmter Arten von Krebs.
7. IMBIR ~GINGER ~INGWER
Według medycyny chińskiej imbir ma silne właściwości rozgrzewające – szczególnie gdy jest spożywany w formie naparu. Imbir działa też antybakteryjnie i przeciwzapalnie, dlatego znakomicie sprawdza się w przypadku przeziębień. Ponadto obniża poziom cholesterolu we krwi, mobilizuje układ odpornościowy i pobudza krążenie.
According to Chinese medicine, ginger has strong warming - especially when it is consumed in the form of infusion. Ginger also works antibacterial and anti-inflammatory properties, and therefore perfectly suited for colds. It also reduces the level of cholesterol in the blood, stimulates the immune system and stimulates circulation.
Nach der chinesischen Medizin hat Ingwer starke Erwärmung - vor allem, wenn es in Form von Infusion verbraucht wird. Ginger funktioniert auch antibakterielle und entzündungshemmende Eigenschaften, und daher bestens für Erkältungen geeignet. Es reduziert auch das Niveau des Cholesterins im Blut, stimuliert das Immunsystem und regt die Durchblutung an.
8. BROKUŁ ~BROCCOLI ~BROCCOLI
Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ta roślina stanowi źródło licznych antyoksydantów, z których najważniejszym jest sulforafan. Związek ten pomaga metabolizować obce substancje, sprzyjając detoksykacji organizmu, a także powstrzymuje wzrost bakterii Helicobacter Pylori, wywołującej wrzody żołądka. Brokuł stanowi także bogate źródło witaminy K, odpowiadającej za krzepliwość krwi i hamującej rozwój niektórych nowotworów. Ponadto zielony kuzyn kalafiora zawiera kemferol – związek z grupy flawonoidów, który osłabia działanie alergenów na organizm ludzki.
In addition to their flavor is undeniable plant is the source of many antioxidants, the most important is sulforaphane. This compound helps metabolize foreign substances, promoting detoxification of the body, and prevents the growth of bacteria Helicobacter pylori, causing stomach ulcers. Broccoli is also a rich source of vitamin K, responsible for blood clotting and inhibits the growth of certain cancers. In addition, green cousin of cauliflower contains kaempferol - the relationship of a group of flavonoids, which weakens the effect of allergens on the human body.
Zusätzlich zu ihrem Geschmack ist unbestreitbar Anlage die Ursache für viele Antioxidantien ist, ist die wichtigste Sulforaphan. Diese Verbindung hilft metabolisieren Fremdstoffe, die Förderung der Entgiftung des Körpers und verhindert das Wachstum von Bakterien Helicobacter pylori, wodurch Magengeschwüre. Brokkoli ist auch eine reiche Quelle von Vitamin K, verantwortlich für die Blutgerinnung und hemmt das Wachstum bestimmter Krebsarten. Darüber hinaus enthält grüner Cousin von Blumenkohl kaempferol - die Beziehung von einer Gruppe der Flavonoide, die die Wirkung von Allergenen auf den menschlichen Körper schwächt.
9. SPIRULINA
Sucha spirulina składa się w ok. 60 proc. z białka, zawierającego kompletny zestaw aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm ludzki nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie. W jej składzie chemicznym znajdziemy m.in. selen, wapń, chrom, miedź, magnez, mangan, cynk, żelazo, potas, kwasy linolenowe, witaminy z grupy B oraz witaminy C, D, A, E. Dzięki tej "końskiej dawce" substancji odżywczych spirulina wpływa korzystnie na szereg funkcji organizmu, wzmacnia jego witalność i wspomaga leczenie rozmaitych chorób przewlekłych.
The dry spirulina consists of about 60 percent. of protein, containing a complete set of essential amino acids, that is, the human body can not produce itself. In its chemical composition we find, among others. selenium, calcium, chromium, copper, magnesium, manganese, zinc, iron, potassium, linolenic acid, B vitamins and vitamins C, D, A, E. With this "hefty dose of" nutrients spirulina is beneficial for a number of body functions and strengthens its vitality and helps in the treatment of various chronic diseases.
Die trockene Spirulina besteht aus etwa 60 Prozent. von Eiweiß, enthält einen kompletten Satz von essentiellen Aminosäuren, die der menschliche Körper nicht selbst herstellen kann. In der chemischen Zusammensetzung finden wir, unter anderem. Selen, Kalzium, Chrom, Kupfer, Magnesium, Mangan, Zink, Eisen, Kalium, Linolensäure, B-Vitamine und Vitamin C, D, A, E. Mit dieser "hohe Dosis von" Nährstoffe Spirulina ist vorteilhaft für eine Reihe von Körperfunktionen und stärkt die Vitalität und hilft bei der Behandlung von verschiedenen chronischen Krankheiten.
10. CZOSNEK ~ GARLIC ~KNOBLAUCH
Ta pospolita roślina ma niesamowitą moc ochrony naszego zdrowia. Czosnek skutecznie daje odpór bakteriom, zwalcza też stany zapalne. Czosnek ma również silne działanie przeciwgrzybicze. Pikantne ząbki zmniejszają poziom złego cholesterolu i korzystnie wpływają na serce.
This common plant has the amazing power to protect our health. Garlic can effectively resist bacteria also fights inflammation. Garlic has also a strong antifungal activity. Spicy cloves reduce levels of bad cholesterol and have a positive effect on the heart.
Diese gemeinsame Anlage hat die erstaunliche Macht, um unsere Gesundheit zu schützen. Knoblauch kann effektiv widerstehen Bakterien kämpft auch Entzündungen. Knoblauch hat auch eine starke fungizide Aktivität. Spicy Nelken reduzieren Werte des schlechten Cholesterins und haben eine positive Wirkung auf das Herz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz