typowe brytyjskie śniadanie |
Brytyjskie śniadanie
Tradycyjne śniadanie angielskie składa się z co najmniej kilku składników smażonych na głębokim tłuszczu lub pieczonych w piekarniku:
- jajek (smażonych, jajecznicy lub "w koszulkach")
- plastrów bekonu
- parówek wieprzowych
- krojonej w plastry kiełbasy white pudding (przypominającej nieco polską pasztetową) lub black pudding, (przypominającej nieco polską kaszankę)
- pomidorów
- grzybów
- fasolki w sosie pomidorowym
Dodatkowo podaje się:
- tosty z masłem i dżemem
- płatki zbożowe z mlekiem
- owsiankę
- kawę lub herbatę
- soki owocowe
- sosy typu ketchup i brown sauce
- w niektórych wariantach także podaje się ziemniaczane lub ryżowe krokiety w panierce, smażone w głębokim tłuszczu, zwane hash browns
British Breakfast
Traditional English breakfast is called a cooked breakfast (hot breakfast) or the Great British breakfast. More and more often as an alternative to English cooked breakfast is proposed to us the so-called continental breakfast.
Traditional English breakfast consists of at least some components of the deep-fat fried or baked in the oven:
Traditionelles englisches Frühstück besteht aus mindestens einigen Komponenten des frittiert oder im Ofen gebacken:
- eggs (fried, scrambled or "shirt")
- slices of bacon
- pork sausages
- sliced sausage into slices white pudding (a bit reminiscent of Polish liver sausage) or black pudding, (reminiscent of some Polish blood sausage)
- tomatoes
- fungi
- baked beans in tomato sauce
- toast with butter and jam
- cereal with milk
- porridge
- coffee or tea
- fruit juices
- type sauces ketchup and brown sauce
- in some variants is also given potato or rice croquettes in batter, deep fried, known as hash browns
Britische Breakfast
Traditionelles englisches Frühstück wird ein warmes Frühstück oder Great British breakfast genannt. Immer öfter als Alternative zu Englisch warmes Frühstück wird uns die sogenannte kontinentales Frühstück vorgeschlagen.
Traditionelles englisches Frühstück besteht aus mindestens einigen Komponenten des frittiert oder im Ofen gebacken:
- Eier (Spiegelei, Rührei oder "T-Shirt")
- Speckscheiben
- Würstchen aus Schweinefleisch
- Wurst in Scheiben White Pudding (erinnert ein wenig an polnische Leberwurst) oder Blutwurst (erinnert an einige polnische Blutwurst)
- Tomaten
- Pilze
- gebackene Bohnen in Tomatensauce
Da außerdem:
- Toast mit Butter und Marmelade
- Müsli mit Milch
- Brei
- Kaffee oder Tee
- Fruchtsäfte
- Typ Saucen Ketchup und brauner Soße
- in einigen Varianten wird auch Kartoffeln oder Reis Kroketten in Teig gegeben, frittiert, als Rösti bekannt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz