niedziela, 29 września 2013

Muffiny czekoladowe ~Chocolate Muffins ~Schokolade Muffins

Składniki na 12 babeczek:

140 g masła
60 g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 12% lub 18%

1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia. 


2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką. 


4. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać. 


Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.


5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160°C (na funkcji góra-dół 180°C).


Podawać przestygnięte



Udanych wypieków:)
 __

Ingredients for 12 muffins:

140g butter
Shredded 60g dark chocolate
1/2 cup of good dark cocoa
3/4 cup flour
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon baking powder
2 large eggs
3/4 cup sugar
1/3 teaspoon vanilla extract
pinch of salt
1/2 cup sour cream 12% or 18%

1. For heavy-bottomed saucepan put the butter and chocolate, heat stirring until the ingredients have melted. Remove from heat, add cocoa and mix thoroughly with a spoon until combined. The mass set aside to cool.

2. Sift the flour and mix with baking powder and baking soda.

3. The eggs, add sugar, flavor and salt, mix until combined Cold chocolate mass and mix with a spoon.

4. The mass add 1/3 of flour and mix. Pour in the cream and mix.
Add the remaining flour and mix briefly with a spoon until combined.

5. Put the dough back to the gills on paper lined muffin molds or buttered and floured. Bake for about 20-21 minutes on the function of hot air at a temperature of 160°C (for functions up-down 180°C). If we bake longer, muffins will be more dry, so I advise you to stick to 21 minutes.
Serve cold.

Happy baking :)
__

Zutaten für 12 Muffins:

140g Butter
Zerrissene 60g dunkle Schokolade
1/2 Tasse guten dunklen Kakao
3/4 Tasse Mehl
1/2 Teelöffel Backpulver
1/2 TL Backpulver
2 große Eier
3/4 Tasse Zucker
1/3 Teelöffel Vanille-Extrakt
Prise Salz
1/2 Becher Sauerrahm 12% oder 18%

1. Für schwerem Boden Kochtopf die Butter und die Schokolade unter Rühren erhitzen, bis die Zutaten geschmolzen sind. Vom Herd nehmen, fügen Kakao mischen und gründlich mit einem Löffel, bis kombiniert. Die Masse zum Abkühlen beiseite stellen.

2. Das Mehl sieben und mischen sich mit Backpulver und Natron.

3. Die Eier, Zucker, Aroma und Salz mischen, bis kombiniert. Erkältung Gießen Sie die Schokoladenmasse mischen und mit einem Löffel.

4. Die Masse fügen Sie 1/3 von Mehl und mischen. Gießen Sie die Sahne zugeben und mischen.
Fügen Sie das restliche Mehl und mischen Sie kurz mit einem Löffel, bis kombiniert.

5. Den Teig wieder zu den Kiemen auf Papier ausgekleidet Muffin Formen oder gebutterte und mit Mehl. Bake für etwa 20-21 Minuten auf die Funktion von heißer Luft bei einer Temperatur von 160°C (für Funktionen Auf-Ab 180°C). Wenn wir länger backen, Muffins werden mehr trocken, so dass ich Ihnen raten, zu 21 Minuten halten.
Serve Erkältung.

Glückliche backen :)

~Jagoda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz