niedziela, 20 października 2013

Szarlotka ~Apple pie ~Apfelkuchen


Składniki:

3 szklanki mąki krupczatki
1 i 3/4 szklanki cukru
80dag zielonych jabłek (najlepiej antonówki)
kostka margaryny
5 jajek
2 torebki budyni śmietankowego
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Margarynę na pół godziny przed przygotowaniem ciasta wyjąć z lodówki. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Wsypać cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Margarynę posiekać i włożyć do miski. Dodać śmietanę. Jajka dokładnie umyć. Energicznym ruchem rozbić każde na pół. Delikatnie przelewając z jednej skorupki do drugiej starannie oddzielić białko od żółtka. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do powstania piany i dodać do pozostałych produktów. Szybko zagnieść kruche ciasto. Do 1/3 ciasta dodać kakao i włożyć do lodówki na 10 minut. Resztę rozwałkować i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze. Jabłka umyć, osuszyć, obrać i utrzeć na grubej tarce. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. W osobnym naczyniu ubić na sztywno pianę z białek ze szklanką cukru. Dodać proszek budyniowy. Wymieszać i przełożyć na jabłka. Resztę ciasta wyjąć z lodówki i utrzeć na tarce lub pokruszyć. Posypać nim pianę. Ciasto wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Piec około godziny w temperaturze 
200°C. Dać szarlotce trochę ostygnąć, dopiero potem pokroić i zdjąć z blachy. Można podawać z lodami waniliowymi. Smacznego!
__

Ingredients:

3 cups coarse flour
1 and 3/4 cup sugar
80dag green apples (preferably Antonowka )
margarine
5 eggs
2 bags of cream puddings
vanilla sugar
3 tablespoons sour cream
2 teaspoons baking powder
2-3 tablespoons of cocoa

Method of preparation :

Margarine for half an hour before preparing the dough out of the refrigerator . Sift the flour through a sieve into a large bowl . Pour the vanilla sugar and baking powder . Mix thoroughly. Margarine chop and add to the bowl. Add the cream. Egg wash . Firm action to break each in half. Gently pouring from one shell to another carefully separated from the yolk protein . Whip egg yolks with 1/4 cup of sugar to the formation of foam and add to the other products. Quickly knead the pastry . The third cake add cocoa and put in the fridge for 10 minutes . The rest of the roll and place on a greased baking sheet. Wash apples , dry , peel and grate on a coarse grater . The mass of apple slices put on the cake. In a separate bowl whisk the egg whites stiffly with a glass of sugar. Add pudding powder . Mix and put the apples . The rest of the dough from the refrigerator and grate on a grater or crumble . Sprinkle with the foam. Cake inserted into preheated oven. Bake for about an hour at a temperature of
200 ° C. Give a little apple pie to cool , then cut and remove the sheet . Can be served with vanilla ice cream . Enjoy!
__
Zutaten:

3 Tassen grobes Mehl
1 und 3/4 Tasse Zucker
80dag grüne Äpfel (vorzugsweise Antonowka )
Margarine
5 Eier
2 Beutel Sahne Pudding
Vanillezucker
3 Esslöffel Sauerrahm
2 Teelöffel Backpulver
2-3 Esslöffel Kakao

Zubereitung:

Margarine für eine halbe Stunde vor der Zubereitung den Teig aus dem Kühlschrank . Sieben Sie das Mehl durch ein Sieb in eine große Schüssel geben . Gießen Sie den Vanillezucker und Backpulver . Gründlich mischen . Margarine hacken und zu der Schüssel. Sahne hinzufügen . Egg waschen. Firm Aktion jeweils in zwei Hälften zu brechen. Vorsichtig gießt aus einer Schale zu einem anderen vorsichtig aus dem Eigelb Eiweiß getrennt. Peitsche Eigelb mit 1/4 Tasse Zucker zur Bildung von Schaum und fügen Sie zu den anderen Produkten. Schnell kneten den Teig . Die dritte cake Kakao und in den Kühlschrank für 10 Minuten. Der Rest der Rolle und auf ein gefettetes Backblech legen . Äpfel waschen , trocken, schälen und reiben auf einer groben Reibe. Die Masse der Apfelscheiben setzen auf dem Kuchen. In einer separaten Schüssel Schneebesen das Eiweiß steif mit einem Glas Zucker. In Puddingpulver . Mischen Sie und bringen die Äpfel . Der Rest des Teiges aus dem Kühlschrank und auf einer Reibe reiben oder bröckeln. Sprinkle mit dem Schaum . Kuchen in vorgeheizten Backofen gesteckt . Backen Sie für ungefähr eine Stunde bei einer Temperatur von
200 ° C. Geben Sie ein wenig Apfelkuchen abkühlen lassen, dann schneiden und entfernen Sie das Blatt . Kann mit Vanilleeis serviert. Genießen Sie !


~Dominika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz