sobota, 14 września 2013

Typowe potrawy angielskie ~Typical dishes English ~Typische Gerichte Englisch

fish&chips
Apple pie – zapiekany placek jabłkowy
Bangers and mash – pieczone kiełbaski z porcją tłuczonych ziemniaków
Beef Wellington  polędwica wołowa z dodatkiem grzybów i pasztetu zapiekana w cieście francuskim
Black pudding  kiszka z krwią i podrobami wieprzowymi
Bread and butter pudding – deser z zapiekanego chleba z masłem z dodatkiem rodzynek i przypraw (głównie gałki muszkatałowej)
Bubble and squeak – podsmażona mieszanka krojonych warzyw i tłuczonych ziemniaków, często resztek z potrawy Sunday roast
cornish pasty
Cauliflower cheese – kawałki gotowanego kalafiora w sosie serowym
Christmas pudding – tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe z dodatkiem owoców, bakalii i przypraw korzennych
Cornish pasty – zapiekany pieróg nadziewany wołowiną, ziemniakami, cebulą i brukwią
Cottage pie – placek składający się z wołowiny z dodatkami zapiekanej pod warstwą tłuczonych ziemniaków
Crumble – zapiekany placek z owocami (np. jabłkami lub rabarbarem) pod kruchą warstwą ciasta
Cumberland sausage – kiełbasa z mięsa wieprzowego
Faggot – potrawa z pieczonych podrobów wieprzowych, podawana z dodatkiem tłuczonych ziemniaków i groszku
Fish and chips – smażona ryba (zwykle dorsz lub łupacz) z porcją frytek, często podawane na wynos
Full English breakfast – tradycyjne śniadanie angielskie, w którego skład najczęściej wchodzą smażony bekon, jajko sadzonelub jajecznica, kiełbaski, fasolka oraz tosty
Game pie – zapiekany placek z dziczyzny
Lancashire hotpot – potrawka z jagnięciny, cebuli i krojonych ziemniaków
Lincolnshire sausage – kiełbasa z mięsa wieprzowego
Pie and mash – zapiekany placek nadziewany mięsem wołowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków
Pork pie – mięso wieprzowe zapiekane w cieście
Shepherd's pie – placek składający się z jagnięciny z dodatkami zapiekanej pod warstwą tłuczonych ziemniaków
yorkshire pudding
Sponge cake – ciasto biszkoptowe
Spotted dick – deser z gotowanego na parze ciasta z mąki i łoju z dodatkiem suszonych owoców
Steak and kidney pie – zapiekany placek nadziewany wołowiną i nerkami
Sunday roast – tradycyjne danie obiadowe, składajace się z porcji pieczonego mięsa (najczęściej wołowiny, baraniny, jagnięciny, wieprzowiny lub kurczaka) podanej z sosem pieczeniowym, pieczonymi ziemniakami, zestawem gotowanych warzyw, często z dodatkiem Yorkshire pudding oraz sosu (np. miętowego lub jabłkowego)
Toad in the hole – kiełbaski zapiekane w cieście
Trifle – deser w postaci przełożonych warstwami ciasta biszkoptowego, galaretki, sosu custard i owoców
Yorkshire pudding – pieczona potrawa z ciasta z mleka, mąki i jajek, często podawana jako dodatek do Sunday roast


Apple pie - baked apple crumble 
Bangers and mash - sausages baked with a portion of mashed potatoes
Beef Wellington - beef tenderloin with the addition of mushrooms and pate baked in puff pastry
Black pudding - bowel with blood and pork offals
Bread and butter pudding - a dessert of baked bread with butter with raisins and spices ( nutmeg mostly )
Bubble and squeak - fried mixture of chopped vegetables and mashed potatoes, often leftovers from the Sunday roast dishes
Cauliflower cheese - chunks of cooked cauliflower with cheese sauce
Christmas pudding - a traditional Christmas cake with fruit , dried fruits and spices
Cornish Pasty - baked pie stuffed with beef, potatoes , onions and turnips
Cottage pie - pie consisting of beef with toasted additives under a layer of mashed potatoes
Crumble - baked cake with fruits (such as apples or rhubarb ) the brittle layer cake
Cumberland sausage - sausage of pork
Faggot - made from fried pork offal , served with mashed potatoes and peas
Fish and chips - fried fish (usually cod or haddock ) with a portion of fries, often served to take away
Full British breakfast - a traditional English breakfast , consisting mostly consists of fried bacon , fried egg or scrambled eggs , sausages, baked beans and toast
Game pie - baked cake of game
Lancashire hotpot - lamb stew , onions and sliced ​​potatoes
Lincolnshire sausage - sausage of pork
Pie and mash - baked beef pie with mashed potato added
Pork pie - baked pork fritters
Shepherd's pie - pie consisting of lamb with additives toasted under a layer of mashed potatoes
Sponge cake - sponge cake
Spotted dick - dessert of steamed dough with flour and suet with dried fruit
Steak and kidney pie - baked cake stuffed with beef and kidney
Sunday roast - a traditional dinner dish , consisting of portions of roast meat (usually beef, mutton , lamb , pork or chicken ) given with gravy , roasted potatoes, a set of cooked vegetables , often with Yorkshire pudding and gravy (such as peppermint or apple )
Toad in the hole - sausages baked in batter
Trifle - dessert in the form of superior layers of sponge cake , jelly , custard and fruit sauce
Yorkshire pudding - baked dish with pastry with milk , flour and eggs, often served as a supplement to the Sunday roast


Apfelkuchen - gebackenen Apfelkuchen,
Bangers and Mash - Würstchen mit einem Anteil von Kartoffelpüree überbacken
Beef Wellington - Rinderfilet mit der Zugabe von Pilzen und Pastete in Blätterteig gebacken
Blutwurst - Darm mit Blut und Schweinefleisch Innereien
Bread and Butter Pudding - ein Dessert von gebackenem Brot mit Butter mit Rosinen und Gewürze ( Muskatnuss meistens)
Blase und Quietschen - gebratene Mischung aus gehacktem Gemüse und Kartoffelpüree , häufig Reste von den Sonntagsbraten Gerichte
Blumenkohl-Käse - Stücke von gekochten Blumenkohl mit Käsesauce
Christmas Pudding - eine traditionelle Weihnachtskuchen mit Früchten, getrockneten Früchten und Gewürzen
Blätterteigpastete - gebackene Torte gefüllt mit Rindfleisch , Kartoffeln, Zwiebeln und Rüben
Cottage Pie - Kuchen , bestehend aus Rindfleisch mit gerösteten Zusatzstoffe unter einer Schicht von Kartoffelpüree
Crumble - gebackener Kuchen mit Früchten (z. B. Äpfel oder Rhabarber) die spröde Schicht Kuchen
Cumberland-Wurst - Wurst aus Schweinefleisch
Faggot - von gebratenem Schweinefleisch Innereien , serviert mit Kartoffelpüree und Erbsen
Fish and chips - gebratenen Fisch ( Kabeljau oder Schellfisch in der Regel ) mit einer Portion Pommes Frites , oft serviert zum Mitnehmen
Volle Britische Frühstück - ein traditionelles englisches Frühstück, bestehend hauptsächlich aus gebratenem Speck , Spiegelei oder Rührei , Würstchen, gebackene Bohnen und Toast
Spiel pie - gebackene Kuchen Spiel
Lancashire Hotpot - Lamm-Eintopf , Zwiebeln und Kartoffeln in Scheiben geschnitten
Lincolnshire Wurst - Wurst aus Schweinefleisch
Pie and Mash - gebackenes Rindfleisch -Pie mit Kartoffelpüree hinzugefügt
Pork pie - gebackenes Schweinefleisch Krapfen
Shepherds pie - Torte , bestehend aus Lamm mit Zusatzstoffen unter einer Schicht von Kartoffelpüree geröstete
Sandkuchen - Biskuit
Spotted Dick - Dessert aus gedämpftem Teig mit Mehl und Talg mit getrockneten Früchten
Steak and Kidney Pie - gebackener Kuchen gefüllt mit Rindfleisch und Nieren
Sonntagsbraten - ein traditionelles Abendessen Gericht, bestehend aus Teilen von gebratenem Fleisch (meist Rind-, Hammel -, Lamm- , Schweine-oder Hühnerfleisch ) mit Soße gegeben , Bratkartoffeln , eine Reihe von gekochtem Gemüse , oft mit Yorkshire Pudding und Soße ( wie Pfefferminze oder Apfel )
Kröte im Loch - Würstchen im Teigmantel gebacken
Trifle - Dessert in Form von oberen Schichten aus Biskuit , Gelee, Pudding und Fruchtsauce
Yorkshire Pudding - Auflauf mit Gebäck mit Milch , Mehl und Eier, oft als Ergänzung zu der Sonntagsbraten serviert

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz